Doorstroom vanuit het Ziekenhuis stokt
Meer dan een kwart van de oudere patiënten ligt onnodig lang in het ziekenhuis. Het gaat dagelijks om honderden ouderen die klaar zijn met hun behandeling, maar bij wie de doorstroming stokt. Dit speelt zeker in de zomermaanden. Als deze groep ouderen twee dagen te veel in het ziekenhuis ligt, kost de zorg al zo’n 280.000 euro extra. Dat blijkt uit een landelijke flitsmeting van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), waaraan alle 38 ziekenhuizen met afdelingen speciaal voor ouderen meededen. Dat meldt het AD.
Op twee meetdagen – in januari en juni – werd bij ruim 1100 opgenomen patiënten gekeken hoeveel van hen op een ‘verkeerd bed’ lagen. De uitkomst: respectievelijk 35 en 27 procent verbleef in het ziekenhuis vanwege ontbrekende nazorg. “Dit zijn mensen die hun tas al hebben gepakt, omdat ze medisch gezien klaar zijn voor vertrek”, zegt geriater Esther Cornegé-Blokland, voorzitter van de NVKG. Deze patiënten hebben thuiszorg nodig of moeten naar een verpleeghuis. Maar die doorstroming blijft stokken. Een langer verblijf op de verkeerde plek heeft consequenties voor deze, patiënten die toch al kwetsbaar zijn. Zij lopen meer risico op infecties en achteruitgang. Zeker voor ouderen met meerdere problemen, bijvoorbeeld verwardheid en psychiatrische problemen, is het moeilijk een plek te vinden. Zij moeten soms weken wachten op een geschikte, specialistische plek. "Thuis pak je meer dingen zelf op. In een ziekenhuis worden mensen toch meer verzorgd”, geeft de geriater aan. Het probleem zit vooral in de manier waarop zorg is georganiseerd, zegt Joyce Kranendonk, voorzitter van V&VN Transferverpleegkundigen. ,,Het zorgland is in hokjes opgebouwd. Ik zie het als een vormenstoof met een driehoek, cirkel en vierkant, maar mijn cliënt is een sterretje. Die past vervolgens nergens."
Bronnen: AD, Schulink/ANP.
Neemt u vooral contact op het de mantelzorgmakelaar als u ondersteuning wenst bij het zoeken en vinden van een zo passend mogelijke woon-zorg situatie. Of dit nu thuis is of in een verzorgingstehuis. Het is inderdaad zo dat het vinden van de juiste zorg en hulp op de juiste plek tijdens de zomer lastiger is, maar de mantelzorgmakelaar weet wegen te bewandelen, die voor u wellicht niet direct zichtbaar zijn.