Mantelhuis

Slim huis TU Eindhoven werkt als mantelzorger voor dementerende

Onderzoekers aan de TU in Eindhoven werken aan een ‘meedenkend’ huis dat bewoners met (beginnende) dementie ondersteunt in hun dagelijks leven (bron Artikel AD).
Het onderzoeksteam noemt het een "empathische woning". Het slimme huis moet ervoor zorgen dat mensen met dementie langer en beter zelfstandig kunnen blijven wonen en de zorg voor mantelzorgers wordt verlicht.

Het huis is bedacht en ontwikkeld door hoogleraar Masi Mohammadi en haar onderzoeksteam. Zij geeft aan dat het een reëel probleem is dat veel mensen met beginnende dementie alleen thuiszitten. Ze worden passiever, verdwalen, en in hun eigen vergeetachtigheid gaan ze sneller achteruit. Vooral bij het dag-/nachtritme - dus opstaan en naar bed gaan - en bij hun eetpatroon hebben zij hulp nodig. Dat wordt vaak gedaan door mantelzorgers. Uit hun onderzoek blijkt dat mantelzorgers heel vaak hun dierbare aan iets herinneren. Denk hierbij aan: "zullen we even een boterham eten?" of "‘ga je je even aankleden?".
Wat nou als het huis dit kan zeggen of signalen afgeeft en het zo kan overnemen? Als je huis als mantelzorger fungeert?

Dutch Design Week dit jaar geheel virtueel

De TU Eindhoven is één van de vele deelnemers aan de Dutch Design Week. Innovatie in het Sociale domein is hier al jaren een terugkerend thema en prominent onderwerp.
Eind oktober zal de Dutch Design Week volledig in virtuele vorm doorgaan. Ontdek zelf het programma alvast. Het hele "DDW team" is hard aan het werk om er een mooie festival ervaring van te maken: "Natuurlijk kan dit de fysieke week niet vervangen, maar we gaan met het virtuele programma verder opschalen om het ontwerpveld zoveel mogelijk ondersteunen bij het creëren van relevante verbindingen”, geeft directeur Martijn Paulen aan.